Gratis verzending NL & BE
Snelle levering
30 Dagen bedenktijd
Veilig & achterafbetalen

Snorfiets in Utrecht gaat dit jaar nog naar de rijbaan

De kogel is door de kerk: snorfietsers moeten later dit jaar in Utrecht naar de rijbaan. Volgens de gemeente wordt hierdoor het verkeer veiliger en zorgt het voor een afname van overlast.

Het is al langer een wens van de Utrechtse gemeenteraad om snorfietsen van het fietspad te halen. Voor het invoeren van de maatregel zijn een aantal partijen geraadpleegd, waaronder de politie, brandweer, openbaar vervoer, provincie Utrecht en belangenvertegenwoordigers van fietsers en snorfietsers.Daarnaast is ook gekeken naar de gemeente Amsterdam. In de hoofdstad is de maatregel namelijk al een aantal jaar geleden ingevoerd. Nu ligt er in Utrecht ook een plan.

Overlast

Het groeiend aantal snorfietsen veroorzaakt door hun omvang en snelheid hinder voor fietsers. Ook hebben fietsers overlast van de uitlaatgassen, met name als snorfietsen stilstaan bij het verkeerslicht.“Het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan doen we niet zomaar. Iedereen wil zo veilig mogelijk in het verkeer zijn. Door de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen komt er meer ruimte voor de fietser op de vaak smalle en drukke fietspaden. De doorstroming voor de fietser zal er dus ook op vooruit gaan”, zegt wethouder Eelco Eerenberg.

Veiligheid

Naast hinder speelt ook veiligheid een rol in het besluit. De gemeente zegt dat snorfietsers beter zichtbaar zijn voor automobilisten als ze op de rijbaan rijden. Daardoor zouden er minder ongelukken gebeuren tussen afslaande automobilisten en rechtdoor rijdende snorfietsers. Tot slot moeten snorfietsers ook een helm gaan dragen.De regel geldt voor zowel elektrische snorfietsen als modellen met een verbrandingsmotor.“Ook al zorgen elektrische snorfietsen zelf niet voor uitstoot van schadelijke stoffen op het fietspad, ze worden wel als hinderlijk ervaren vanwege hun breedte, massa en gemiddelde snelheid”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Uitzonderingen

Zodra het besluit ingaat moeten snorfietsers op Utrechtse wegen met een vrijliggend fietspad naar de rijbaan. Hierin zijn echter wel een aantal uitzonderingen gemaakt. “We hebben besloten om de Venuslaan en Rubenslaan niet op te nemen in het besluit, vanwege de hoge snelheid van het autoverkeer”, is te lezen in de raadsbrief.Op de Graadt van Roggenweg en Daalsetunnel ligt volgens de gemeente de snelheid van het verkeer rond de maximum toegestane snelheid. “Maar staduit iets hoger dan stadin.” Staduit hoeven snorfietsers voor het grootste deel geen gebruik te maken van de hoofdrijbaan omdat ze over de ventwegen kunnen rijden.

Remmen

Om de snelheid van het autoverkeer op bovenstaande wegen te remmen worden extra maatregelen genomen. “We denken aan dubbele belijning tussen busbaan en autostrook, zodat de rijbaan optisch versmalt en extra bebording op de palen van de verkeerslichten om het verkeer op de rijbaan bewust te maken van de aanwezigheid van de snorfietser.”Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken of de zogenoemde groentijden voor snorfietsers bij het verkeerslicht kunnen worden aangepast kunnen, zodat ze zonder auto’s de rijbaan kunnen oprijden.De verwachting is dat de maatregel na de zomer ingevoerd kan worden. Op het onderstaande kaartje is te zien om welke Utrechtse wegen het gaat.

11-02-2021

Door: DUIC.nl

Meer tips & tricks voor jouw telefoonhouder?

Nieuw verkooppunt > DERBYSCOOTERS

Nieuw verkooppunt > DERBYSCOOTERS

MANOS LIBRES heeft Derbyscooters toegevoegd als nieuw verkooppunt! Derbyscooters is gevestigd in Assendelft. Zij houden zich bezig met de inkoop en verkoop van Vespa Sprint, reparaties, styling en onderhoud. Derbyscooters kan u nu ook voorzien van telefoonhouders van...

Lees meer
Grote problemen met E10-benzine in scooters

Grote problemen met E10-benzine in scooters

In de media en bij scooterbedrijven is veel te doen rond de nieuwe E10 Euro95 benzine. Vooral kleinere motoren zoals die in scooters blijken extra gevoelig voor het hogere percentage bioalcohol in die brandstof met extra bio-ethanol. De schade kan fors zijn en dealers...

Lees meer
Wist je dat!?

Wist je dat!?

Wij hebben onze verpakkingen vernieuwd. NIeuw op de verpakking is onder andere de QR code. De QR code kan je scannen door de camera van je smartphone er op te richten.         22-09-2020 Door: MANOS LIBRES Verpakking gemaakt door WE BOX IT.

Lees meer
Tweede Kamer eist snelle invoering helmplicht snorfiets

Tweede Kamer eist snelle invoering helmplicht snorfiets

Er moet zo snel mogelijk een helmplicht komen voor de snorfiets, vindt de Tweede Kamer. Minister Van Nieuwenhuizen wil eerst meer onderzoek doen, maar volgens een Kamermeerderheid is dat nergens voor nodig. Al langer klinkt de roep om invoering van een helmplicht voor...

Lees meer
Scooter navigatie

Scooter navigatie

Maak jij ook veel gebruik van je scooter? Even weg van de wereld en lekker de weg op met je scooter. De scooter is een handige vervoermiddel, vooral als je in een drukke stad woont. Geen files, gratis parkeren en er kan iemand achterop. Door de talloze voordelen van...

Lees meer

Waarom u voor MANOS LIBRES kiest

Kwaliteit en topgarantie. Daar doen wij het voor.

Universeel

Onze telefoonhouders zijn universeel. Ze zijn geschikt voor elke smartphone.

Eenvoudig te bevestigen op jouw scooter

Onze telefoonhouders zijn makkelijk te bevestigen. Zo kun je snel veilig de weg op.

Te plaatsen op het windscherm en spiegel

Of je nou een windscherm hebt of een spiegel, onze telefoonhouders passen op beide.

Stijlvolle houders

Onze houders zijn niet alleen praktisch, maar ze zien er ook is nog stijlvol uit.

Betaalbaar

Onze telefoonhouders zijn betaalbaar, zodat iedereen veilig de weg op kan.

Verantwoord rijden op de scooter

Op zoek naar een telefoonhouder voor je scooter?

Voorkom een boete en ga veilig de weg op. Onze telefoonhouders zijn stevig en stijlvol. Bezoek onze webshop voor de telefoonhouders.